joi, 26 septembrie 2013

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab

Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008. Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 1521. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar pe piatra de mormant sta scris: "A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“. Conicarul Gavriil Protul, in "Viata Sfantului Nifon", patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfantul Neagoe Basarab: "Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?... Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da. Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie". Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: "Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale". A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca. A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", lucrare cu un continut moral-crestin. "Iubitul meu fiu, mai inainte de toate sa cade sa cinstesti si sa lauzi neîncetat pe Dumnezeu cel mare si bun si milostiv si ziditorul nostru cel intelept, si ziua si noaptea si in tot ceasul si in tot locul. Si se cuvine foarte sa-L slavesti si sa-L maresti neîncetat, cu glas necurmat si cu cântari neparasite, ca pe Cel ce ne-a facut si ne-a scos din intuneric la lumina si din nefiinta in fiinta. O, cât este de mult mila Ta, Doamne, si gândul si cugetul Tau, care ai spre noi oamenii! O, mare taina si minunata! O, cine va putea spune toate puterile Tale si lauda slavei Tale!" "Drept aceia, ia aminte cu întelegere si cu socoteala si vezi ca de vei calca legea, si poruncile lui Dumnezeu nu le vei umplea, deacii macar de-ai birui toata lumea si de ti s-ar pleca toti împaratii lumii acestiia tie, si de s-ar scula cu toata puterea lor sa-ti fie tie într-ajutor, – nici de un folos nu-ti va fi, nici îti va putea ajuta cineva."

12 comentarii:

  1. este crucea panza vigul foaia de hartie spre mincare,in cutia sf domnitor corecta de nota 10 a mea toate vorbele 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. sint vice UTC in locul lui tov.Her,tov Rad, la Programare industrializata masini,numai barbatii alesi[tot la baza de date primarie steno viu tot scriptor ,,boul fioros de aur,,steno,marturi de buna credinta arendasi de pamant ardeleni,transfrontaliera 1900-vesnic[hartii caligrafiate si tipizate A3].

    RăspundețiȘtergere
  3. toate ziaristica,actoria,jurnalistica sint pagina cu pagina paragraf cu paragraf cum este judecat culori la TVR1 Bucegi Pitesti si TV Accent Hora Oltenia 1900-vesnic corect arian CCR Mihalache cum am cerut vesnic A3 vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. este tot vechi si nou experimental vechi si nou si colportatii hibrid noi si vechi aranjat de sf Domnitor in tabernacol/cinemascop, marca,,Goc.Rad,,1900-vesnic frumos linistit cecen hipnotic german Grivita cum am cerut[Sporturi vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. am lasat ceasul fabrica robotul legea adventista calcul salve regina multiplu de mine Goc.Rad nu s-a atins cu fermece de sf Ana Basarab,de nici o haina,,,1400-etern si vesnic[toti in gheara lor iscalit vesnic[le-a dat domnitorul sfant sulul meu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  6. Sint Calea Lactee Astralia,eu,vii vesnic cecen,ora 11,noaptea,5 dimineata cucosii rasarit,eu parinti bunici [3] strabunici unchi [3] bunic mama si ajutor cu sot 1900-vesnic[microcosmos sint boltari planeta minoica muzeu ecologist Central scit sarmat 1400- vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  7. sint arta cecena cinetica Gavriila,I.Oas,Waterl...eu cum am cerut Zamolxis 1400-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. sint addenda la electronica si chimie aici sat radiologie,mendeleeva,Arpechim,si 3 minerit Cost Arhanglsk,eu R.M cnp[IDnp,coana M.R copil 1400-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. sint,,vanzator toporist,padurar mic,lemnar mic eu 1400-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. sint cu factura romaneasca toate cele trei obiecte legionare[motivele ckar fondate],sint sub biserica aici sat Vale in zid 1400-vesnic de mine.

    RăspundețiȘtergere
  11. sint dosarele pe Rol la Fundeni motivul lemne vesnic iscalit procese A3/A6 sa stie tot proces lemne,fara replica fara apel nu renuntam vesnic la acuzatii,si la Apel popi la fel identic,tot pomelnicul,sa stie toti motivul proces lemne 1800-vesnic.

    RăspundețiȘtergere