luni, 31 martie 2014

Program duhovnicesc special, în săptămâna a V-a, din Postul Mare

Săptămâna a cincea a Postului Mare, aduce un program duhovnicesc special. Astfel că și în Bisericuța noastră slujbele săvârșite sunt deosebite. Luni seara de la ora 18. 00 vom face Acatistul Sfântului Nectarie. Miercuri și vineri de la ora 8.30 Liturghia Darurilor Înainte Sfințite. Specificitatea săptămânii este dată de Deniile de miercuri și vineri seara. Astfel că Miercuri de la ora 18.00 vom săvârși Denia Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Cretanul
, iar vineri seara tot de la aceeași oră (18.00), va fi oficiată Denia Acatistului Bunei Vestiri. Sâmbătă ora 8.30 Sfânta Liturghie pentru cei adormiți urmată de parastas și de la ora 18.00 Vecernia Mare urmată de Taina Spovedaniei. În timpul Deniei de miercuri seara din Săptămâna a cincea din Postul Mare se citeşte Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca şi Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul, „pentru că Sfântul Post de patruzeci de zile se apropie de sfârşit şi pentru ca nu cumva oamenii, lenevindu-se, să se îngrijească mai puţin de nevoinţele cele duhovniceşti", cum se spune în Sinaxarul Deniei (Sinaxar în Joia din Săptămâna a cincea a Postului Mare, Triod., p. 422; Cf. şi cartea Deniile, Ed. Trinitas, Iaşi; 1999, p. 92.).
În timpul Deniei de vineri seara, din Săptămâna a cincea a Postului Mare, se citeşte şi se prăznuieşte Imnul Acatist al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria, ocrotitoare a dreptcredincioşilor şi ajutătoare a lor în nevoinţele duhovniceşti ale Postului Mare. Deniile din săptămâna a cincea din Postul Mare, când este pomenită Cuvioasa Maică Maria Egipteanca, sunt în mod deosebit denii de pocăinţă, de conştientizare a morţii spirituale a sufletului robit de păcat şi patimi. La cererea credincioșilor Taina Spovedaniei se poate face în fiecare zi de peste săptămână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu