luni, 14 martie 2016

Gânduri pentru acest Post

† Fii mereu cu Hristos și pune-ți încrederea în Dumnezeu în toate împrejurările vieții. † Roagă-te la măsura ta și nu după cum crezi că „ar trebui”. † Să ai un canon de rugăciune pe care să îl păstrezi și să faci din aceasta o disciplină. † Repetă rugăciunea „Tatăl nostru” de mai multe ori pe zi. † Atunci când mintea nu îți este ocupată, rostește de mai multe ori o rugăciune scurtă. † Fă câteva metanii și închinăciuni atunci când te rogi. † Mănâncă sănătos și echilibrat – postește în zilele de post. † Practică tăcerea – atât cea interioră cât și cea exterioară. † Propune-ți 20 sau 30 de minute de tăcere în fiecare zi. † Fă acte de caritate. În secret. † Participă regulat la slujbele Bisericii. † Mărturisește-te și primește Sfânta Împărtășanie în mod regulat. † Nu alimenta acele gânduri și emoții care te asaltează fără voia ta. † Împărtășește adesea gândurile și trăirile tale unei persoane de încredere, cu experiență în viața duhvnicească. † Citește Scripturile în mod regulat. † Citește cărți bune – câte puțin în fiecare zi.
† Cultivă comuniunea cu sfinții. † Fii o persoană obișnuită, un om printre oameni. † Fii politicos cu toată lumea, în primul rând cu membri familiei tale. † Păstrează curățenie și ordine în casa ta. † Să ai un hobby sănătos și folositor. † Fă exerciții fizice în mod regulat. † Trăiește în prezent și fiecare zi – chiar și partea dintr-o zi – ia-o pe rând. † Fii sincer cu desăvârșire. În primul rând cu tine însuți. † Fii credincios în lucrurile mici. † Fă-ți treaba și apoi uită – ai făcut doar ceea ce erai dator să faci. † Fă mai întâi lucrurile mai dificile și dureroase. † Confruntă-te cu realitatea. † Fii recunoscător.† Fii vesel. † Fii simplu, ascuns, liniștit și smerit. † Nu atrage atenția asupra ta. † Ascultă atunci când oamenii îți vorbesc. † Fii treaz și atent, pe deplin prezent acolo unde te afli. † Gândește și vorbește despre lucruri numai atât cât e necesar. † Vorbește simplu, limpede, ferm, în mod direct. † Fugi de imaginație, fantezii, tendința de a despica firul în patru și ideea că „știi tu de fapt cum stau lucrurile”. † Alungă poftele carnale păcătose încă de la prima lor apariție. † Nu te plânge, nu murmura și nu te văita. † Nu căuta și nu te așteapta la milă sau laude. † Nu te compara cu nimeni. † Nu judeca pe nimeni, pentru nimic. † Nu încerca să convingi pe nimeni, de nimic. † Nu te apăra sau justifica în fața oamenilor.
† Să fii legat și modelat de către Dumnezeu și nu de oameni. † Acceptă cu recunoștință criticile și cercetează-le cu atenție motivația. † Dă sfaturi numai atunci când ți se cere sau atunci când este de datoria ta să faci acest lucru. † Nu fă în locul nimănui ceea ce el singur poate și ar trebui să facă pentru sine însuși. † Să ai un program zilnic al activităților, evitând mofturile și capriciile. † Fii milostiv cu tine însuți și cu ceilalți. † Să nu te aștepți la altceva decât a fii ispitit strașnic, până la ultima suflare. † Concentrază-te exclusiv pe Dumnezeu și Lumină, niciodată pe întuneric, ispită și păcat. † Suportă cu serenitate și nădejde în mila lui Dumnezeu consecințele atitudinilor și faptelor tale. † Când cazi , ridică-te imediat și ia-o de la capăt. † Cere ajutor atunci când ai nevoie, fără teamă sau rușine. Părintele Tom Hopko ( http://biserica-boras.se/2014/02/cateva-sfaturi-pentru-un-mod-de-viata-crestin)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu