joi, 17 mai 2018

Discriminare? sau Discriminare!

 În ultima vreme în textele jurnalistice românești apare foarte prezent cuvântul „discriminare”. Mai frecvent decât cuvintele „mamă”, „patrie”, „neam”, „foame”, „sete”, „iubire”, „milă”, „respirație”, „inimă” etc.

În Dicționarul Enciclopedic apărut la Editura CARTIER găsim următoarea definiție la pag. 262:

„Lipsire de drepturi a unor state, categorii sociale, persoane etc pe baza unor considerente nelegitime și care duc la inegalitate și tensiuni...”.

Domnul Bănescu a rostit o statistică: sunt mai multe fete (statistic desigur) minore de etnie romă care nasc copii.

Altă afirmație a Domnului Bănescu spune că „Un om fără credință este capabil de orice”.

De ce credem că fapta Domnului Bănescu nu e discriminare? Deoarece sensul cuvântului „Discriminare” folosit de CNDC NU se încadrează în definiția lingvistică oficială a limbii române, ceea ce, din punct de vedere juridic, poate duce la farse juridice grosolane, grave și nedrepte.

Aceleași neconcordanțe sunt și în limbile maghiară, germană, rusă, engleză. „Discriminarea romilor” numai pentru că „spui despre ei ceva” nu e discriminare.

Noi, inclusiv CNCD, atunci când Fondurile Europene dau bani romilor (sute de milioane de Euro) „pentru incluziunea romilor” credem că în acest caz Romii nu sunt discriminați. Dar conform tuturor dicționarelor ei aici se încadrează la „discriminare pozitivă”. Iar românii, care nu primesc bani pentru incluziune, oare de ce nu sunt discriminați negativ?

Judecata CNCD este nedreaptă: Fundația E-Romnja a primit în total 520.829 Euro „pentru activități de gătit pentru copiii romi”, punerea în scena a piesei „Alegerea Cristinei”, ateliere de lucru manual și pentru proiecte ca „Sunt un model pentru comunitate”, „Femeile Rome consolidează Democrația Locală”, „Implică-te schimbând perspectiva”, etc. După cum se vede, niciun program (pe o asemenea finanțare) despre educație sexuală sau morală.

Domnul Bănescu nu a făcut altceva decât a prezentat o statistică reală (care nu poate fi contrazisă de niciun CNCD) asupra natalității populației rome.

Care lege din România sau din lume îi poate interzice? Oare despre natalitatea la români putem vorbi sau e delict de opinie național?

În fond, poate să ne spună CNCD despre care natalitate putem vorbi? Fără să fim condamnați?

Centrul Filia – conform statutului – este o organizație „feministă”. Are voie să fie „feministă”? Nu îi discriminează pe bărbați și pe copii?

Domnul Bănescu mai este acuzat pentru cuvintele „Un om fără credință este un om capabil de orice”.

De unde știți ce-a vrut sa spună? Că nu reiese nimic clar. Sau credeți că e „de rău” pentru că „voi gândiți rău”?

Domnule CNCD, avem voie să afirmăm că în timpul legislaturii în care a fost Domnul Iohannis președinte au fost ploi torențiale și secetă? Pe cine discriminăm: pe Iohannis? Agenția Națională de Meteorologie, cerul, astrele, norii, soarele?

Domnule CNCD, te rog să-ți revii. Nu mai chinui gramatica și semantica limbii române ca să înțelegi ceva ce nu înțelege nimeni. Există riscul să te chinui și să te îmbolnăvești și tu.

Iar vremurile care vin prevăd că în viitor, până la desființarea și pierderea Ta în Marea Uitării, va fi multă nevoie de tine.

Te-am discriminat cumva?
Prof. Dr. Pavel Chirilă

(preluare de pe activenews.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu