Momentul alegerii unui nou ierarh în Biserică este o provocare care trece dincolo de exercițiul strict electiv și care arată de fapt care sunt principiile după care instituția eclesiastică se conduce. Și acestea ar trebui să fie întotdeauna: obiectivitate, transparență și frică de Dumnezeu.
Tipul de ierarh întrupează și un model de viață, pe care Biserica îl oferă drept exemplu de urmat propriilor săi credincioși, la fel cum sunt și sfinții pe care Biserica îi canonizează. Această probă electivă în Biserică trebuie să țină cont și de principiul hristic, ce inversează de fapt logica omenească a conducerii, în care cel mai mare este de fapt slujitorul tuturor. Episcopul este părintele chemat nu pentru a i se aduce onoruri și cinste, ci este chemat să slujească, așa cum Dumnezeu Însuși își slujește necontenit creația. Cu cât treapta de slujire este mai înaltă, cu atât disponibilitatea celui care o ocupă, de a sluji celor mai mici, cu smerenie și credincioșie, trebuie să fie mai mare.
În logica celor spuse până acum, principiul: „nu foamea de putere, ci setea de slujire”, enunțat cu aproape 14 ani în urmă de Mitropolitul Bartolomeu pe treptele Catedralei Mitropolitane din Cluj, trebuie să fie temelia oricărei slujiri în Biserica lui Dumnezeu și cu atât mai mult a celei episcopale.
În acest context, ca urmare a aprobării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 17 decembrie 2019, a cererii de retragere din activitatea administrativă, continuându-și pe mai departe activitatea duhovnicească, a Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Eparhia clujeană este în momentul istoric al alegerii unui nou episcop-vicar. Pentru a duce la bun sfârșit acest parcurs electiv, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a întrunit în ședință de consultare, joi, 9 ianuarie 2020, la Mănăstirea Rohia, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, pentru a-i desemna pe cei doi candidați pentru scaunul vacant de Episcop-vicar al Clujului.
În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop-vicar, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a desemnat pe: Preacuviosul Părinte Arhimandrit dr. BENEDICT VESA (foto stânga), secretar eparhial al Arhiepiscopiei Clujului și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit SAMUEL CRISTEA (foto dreapta), profesor și duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pentru scaunul vacant de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
Deși cu biografii intelectuale și spirituale diferite, cei doi candidați se nutresc din fibra tare duhovnicească și misionară a Mitropolitului Andrei, ai cărui ucenici și fii duhovnicești sunt, care i-a chemat și format ca slujitori ai Bisericii.
Părintele Benedict Vesa și-a asumat proiectul de a-i zidi pe ceilalți prin cuvânt și prin cugetarea și reflecția teologică. El se definește pe sine ca un fin teolog, având, la vârsta de doar 36 de ani, o excelentă pregătire teologică ecumenică și o carieră universitară foarte solidă, care îl confirmă ca un om de catedră cu un viitor strălucit. Are două doctorate: unul în teologie la Cluj și un altul în istorie la Padova, a făcut studii masterale la Institutul Ecumenic de la Bossey, din Elveția, și are deja o operă teologică foarte serioasă, care îl înscrie în pătura subțire a specialiștilor în spiritualitatea siriacă. Aplecarea spre studiu și spre reflecția teologică nu l-au izolat de pulsul viu la Bisericii și al credinicoșilor simpli sau al tinerilor, în special, în mijlocul cărora se află de foarte multe ori.
În cei 7 ani de slujire sacerdotală, părintele Benedict s-a călit atât în administrația eparhială, în care ocupă funcția de secretar eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, fiind un apropiat colaborator al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, cât și în slujirea misionară, urmând îndeaproape exemplul luminos și puternic al părintelui său întru credință. Prin experiența sa teologică și duhovnicească, părintele secretar arată că exemplul Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, care a știut să îmbine excelent administrația cu duhovnicia, este unul valid și că pe un asemenea model se poate construi o foarte solidă temelie pentru o slujire completă și complexă a Bisericii lui Hristos.
Părintele Samuel Cristea, profesor și duhovnic la seminarul teologic clujean, este un adevărat duhovnic urban și mai ales un om înzestrat cu darul cuvântului rostit, dar și scris. Călit sub îndrumarea Mitropolitului Andrei în mai multe ascultări: de eclesiarh la Catedrala din Alba Iulia și de exarh al mânăstirilor din Eparhie, de profesor la Seminarul Teologic din Alba, dar și în postura de profesor și părinte spiritual la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, părintele Samuel s-a afirmat pe sine ca un veritabil misionar, dar mai ales ca un călugăr căruia îndrumarea duhovnicească, răbdarea și blândețea părintească îi sunt virtuți de căpătâi. Părintele are și privilegiul de a se fi hrănit din ucenicia discretă, pe care a făcut-o direct sau la distanță la părintele Rafael Noica, a cărui cuprindere și înțelegere duhovnicească o transmite atât tinerilor, cât mai ales preoților, monahilor și credincioșilor.
Ajuns la o maturitate care se cere împărtășită și care își cere roadele la vremea ei, părintele Samuel ne oferă exemplul bun și sănătos de părinte cu o bună așezare interioară și cu o statură duhovnicească luminoasă și discretă. Profilul lui ne spune tuturor că el se regăsește cel mai bine în postura de slujitor la sfântul altar și de îndrumător duhovnicesc.
Dintre acești doi părinți, Sfântul Sinod îl va alege pe viitorul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în ședința de lucru din 13 februarie 2020.
Cred cu tărie că Biserica nu este spațiul competiției, ci al comuniunii perfecte a darurilor și a iubirii, în care arătăm că doar împreună formăm acea plinătate a darurilor pe care Dumnezeu le revarsă în noi. Profilele diferite, dar în același timp complementare ale celor doi candidați ne arată cum fapta, gândirea și cuvântul întrupate admirabil de cei doi părinți pot da măsura adevăratei deplinătăți a vieții creștinului, care trebuie să rămână un om al cuvântului și un om de cuvânt, înarmat cu o cugetare înaltă și întărit de o faptă sinceră care nu caută lauda sau slava deșartă.
Pr. Bogdan IVANOV
purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului
articol preluat de pe: radiorenaștera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu