C.I.F.31386930. IBAN:RO98BTRLRONCRT0208719001 Pr.Paroh. Gordan Dănuţ Gheorghe Tel. 0742482812; Email:gordandanut@yahoo.co.uk
joi, 29 august 2019
"Pomenirea dreptului cu laude, iar ţie destul îţi este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat mai cinstit şi decât proorocii. Că te-ai învrednicit a boteza în repejunile Iordanului pe Cel Propovăduit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te, ai binevestit şi celor din iad pe Dumnezeu, Cel Ce S-a arătat în trup: pe Cel Ce a ridicat păcatul lumii şi ne-a dăruit nouă mare milă."
duminică, 25 august 2019
miercuri, 21 august 2019
joi, 15 august 2019
CÂNTEC DE PRĂZNUIRE
Preasfântă Maică și Fecioară,
Coboară-te din zări,
Căci în biserici azi se-aud
Sărbătorești cântări!
Cu mic și mare au venit
Să-ți facă prăznuirea
În ziua-n care-ai adormit,
Căci i-a purtat iubirea.
Cum ar putea acei ce cred
Să nu se veselească?
Tu ești de două mii de ani
Măicuța lor cerească!
De-aceea azi în multe țări
E mare bucuria,
Se-aude peste munți și mări
Că "VREDNICĂ-I MARIA"!
Noi știm că axioane dulci
Și îngerii îți cântă:
Tu ești Puterilor cerești
Împărăteasă Sfântă!
Să salte împreună azi
Și cerul și pământul,
Să o slăvească pe Măicuța
Lui Dumnezeu Cuvântul!
Se odihnește peste ea
În veci Dumnezeirea,
Căci prin această Mielușea
Venit-a mântuirea!
A alăptat la pieptul ei
Pe Însuși Dumnezeu,
De-aceea Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt
O vor iubi mereu!
Iar eu ți-am scris cu bucurie
Această poezie
Și ți-am cântat în versuri ție,
PREASFÂNTA MEA MARIE!
amin
de Preot Sorin Croitoru
miercuri, 14 august 2019
marți, 13 august 2019
duminică, 11 august 2019
sâmbătă, 10 august 2019
Părintele CONSTANTIN GALERIU - Predicatorul de foc - 16 ani de la trecerea la Domnul
Când predica, îşi desfăcea adeseori mâinile. Le desfăcea larg, de parcă dorea să îmbrăţişeze cu ele tot văzduhul şi, cu el, şi pe cei din biserică. În veşmântul cel auriu părea un vultur gata să-şi ia zborul către înalt. Aşa a rămas în memoria tuturor. Ca un mare predicator. Atât de mare, încât părea singurul în atmosfera cenuşie a Bucureştiului de sfârşit de secol şi mileniu.
Dacă intrai în biserică să-l asculţi, vocea sa te ţintuia în loc. Era gravă, amplă, cuprinzătoare, cu profunzimi de nebănuit. Te puteai adăposti în sunetele ei. Ţi le puteai face rugăciune. Avea în ea deschiderea notelor de orgă şi puterea tunetului de dinainte de furtună. În timpul predicilor, vocea aceasta, maiestuoasă şi grea, se înălţa dinspre altar, plutea deasupra capetelor tuturor şi ieşea apoi, năpraznic, prin porţile bisericii, direct în uliţă, pierzându-se printre casele vechi de pe strada Sfântul Silvestru. Aici îi alina pe bătrânii care stăteau pentru o clipă să o asculte, le aţinea drumul spre piaţă precupeţelor guralive, îi îmbăta pe studenţii care veneau să o soarbă ca pe un elixir al tinereţii veşnice şi-i fericea până şi pe ţiganii de mahala bucureşteană, fericiţi că predicile părintelui îi pot feri de blesteme. De priceput pricepea câte ceva toată lumea.
Părintele Galeriu era când eruditul profesor universitar, când preotul sfânt, mustind de har, când, pur şi simplu, bătrânelul cel bun ca pâinea caldă, care se descălţa de pantofi şi venea acasă în picioarele goale, pentru a milui vreun sărman. Şi mai era ceva. Părintele Galeriu nu era niciodată singur. Întotdeauna venea însoţit. Nu la oameni mă refer, ci la o iradiere tainică, învăluitoare şi caldă, care se revărsa din anteriul negru, de pânză simplă, din ochii adânci, adumbriţi de sprâncenele stufoase, din trupul scurt şi noduros, de ţăran moldovean, din barba patriarhală, din gesturile largi, din toate şi din nimic. Prezenţa aceasta discretă, mai mult decât cunoştinţele sale teologice uimitoare, mai mult decât mintea sa ascuţită, care-ţi răspundea pe loc la cea mai chinuitoare problemă a vieţii, prezenţa aceasta a fost taina vieţii lui. Pe ea au căutat-o milioanele de oameni care s-au prăbuşit obosiţi sub epitrahilul său pentru a învia în câteva clipe, redescoperindu-se mai altfel, mai altcumva. Pentru că părintele avea un dar mare, incomensurabil. Acela de a găsi în orice preocupare a noastră, oricât de măruntă - un ţel, în orice icnet - o rugăciune, şi în orice om - un copil al lui Dumnezeu. Odată ajuns în faţa lui erai salvat, câştigat definitiv pentru Dumnezeu.
Copilăria din tinda raiului

Aşa a crescut părintele Galeriu. Ani mai târziu, la bătrâneţe, va povesti cum mama adăsta cu ei în nopţile de iarnă, călăuzindu-i în lumea poveştilor, şi cum călugări pelerini, veniţi de la mânăstirile nemţene, poposeau uneori în casă, istorisindu-le isprăvile grozave, pline de minuni, ale sihaştrilor de odinioară. Trebuie că aceste două lumi, cea fantastică şi cea sfântă, s-au îngânat în mintea sa de copil. Iscusinţa de a dezvălui adevăruri tainice şi profunde s-a copt lin la focul nopţilor de iarnă şi sub umbra magică a monahilor peregrini, şi a rodit mai târziu în predicile care-i vor uimi, deopotrivă, atât pe oamenii simpli, cât şi pe cărturari. Părintele însuşi spunea - "am prins şi eu ceva îndemânare şi tâlc de la mama”. Muiat în credinţă şi în tradiţia neamului, sufletul său s-a alcătuit din acelaşi aluat cu al strămoşilor săi răzeşi - simplu şi neprefăcut, trainic şi smerit, înzestrat cu o înţelepciune adâncă, în măsură să dea seama de lucrurile mari ale lumii.
În acei ani, micul Constantin l-a cunoscut pe Dumnezeu. Domnul răzeşilor, "drag şi bun”, care vine să colinde cu Moş Crăciun satele moldoveneşti, râzând de năzbâtiile copiilor, căinându-i pe sărmani şi fulgerând pedepse pentru boierii nemilostivi. Icoana aceasta a dumnezeirii îi va fi covârşit sufletul şi-i va fi călăuzit primele rugăciuni. Când a sosit vremea să fie dat la şcoală în ciclul gimnazial, micul Constantin a vrut să meargă la seminar. Dorea să ajungă preot. E greu să pătrundem acum în subţirimea de gând care l-a călăuzit de mic copil pe această cale anevoioasă. Dar ştim cu certitudine că în inima lui se aprinsese un foc. Părintele Galeriu spunea că Dumnezeu i-a încălzit "odrasla harică” încă din acei ani. Timpul va dovedi că flacăra aprinsă în copilărie s-a transformat la maturitate într-un rug.
Şcoala
Părintele Constantin şi Preoteasa Argentina

La facultate, a avut parte de câteva întâlniri providenţiale, care i-au cristalizat experienţa din timpul seminarului. A studiat cu mitropolitul martir Irineu Mihălcescu (înlăturat din scaun şi apoi ucis de comunişti), cu Theodor M. Popescu (închis şi apoi ucis de acelaşi regim) sau cu Nichifor Crainic (şi el deţinut politic, cu care avea să-şi dea lucrarea de licenţă). Teolog şi poet, membru al Academiei Române, cel din urmă avea să-i fie lui Constantin magistrul prin excelenţă. Tânărul a fost contaminat de verva şi talentul oratoric al îndrumătorului său, de preocupările pentru ascetică şi mistică, de felul poetic în care îşi turna concepţiile teologice.
Biserica Sf. Silvestru

În timpul facultăţii, obişnuia să predice la biserica Zlătari, unde slujea părintele Toma Chiricuţă. Prin intermediul acestuia, a cunoscut o fată sfioasă, rămasă orfană de la nouă ani. "La prima întâlnire mi-a pus trei întrebări”, spunea, mai târziu, soţia părintelui: "dacă îmi place viaţa la ţară, eu i-am răspuns că da, dacă aş vrea să devin preoteasă, şi i-am spus că găsesc o astfel de viaţă grea, dar frumoasă, şi abia la sfârşit m-a întrebat dacă îl plac. M-am ruşinat şi nu i-am spus nimic, dar îl plăcusem din prima clipă. Era un bărbat frumos. Avea nişte ochi vii, strălucitori şi un glas care te atrăgea. Simţeai nevoia să stai lângă el şi să-l asculţi. Şi simţeai că are în el dragoste, o dragoste pe care o lucra şi care a atras apoi mii de oameni”. La doar o săptămână de la această întâlnire, cei doi erau căsătoriţi.
Slujire şi prigoană
Satul Podul Văleni era în anii '40 un cătun micuţ, răzleţit pe vârful dealurilor prahovene. La poalele acestora, Ialomiţa curgea leneşă, lăţindu-se apoi în câmpie. Din când în când, apa aceasta, altminteri mlădie şi liniştită, se răscula mânată de ploile repezi de munte şi înghiţea totul. Ca să scape de năbădăile ei, sătenii îşi duraseră casele sus, pe culmi. Într-una dintre ele s-a mutat şi noul părinte, o căsuţă smerită, cu pământ pe jos. Venise de la Bucureşti cu tânăra sa soţie, dorind să facă misiune. Era purtat de un foc lăuntric şi nădăjduia să îi mişte pe oameni spre Hristos. "Pentru el, biserica a fost mereu înaintea familiei. Prea puţin stătea acasă, prea puţin vorbea cu mine şi copiii.
În anii strălucitori ai maturităţii

La biserica Sfântul Vasile, acolo unde slujea, duminica după-amiaza se ţineau întâlnirile Oastei Domnului. Părintele era sufletul lor. Predica, spovedea, slujea. Era o bulboană spirituală, pe care autorităţile au încercat să o zăgăzuiască. Îi speria verva noului preot şi, mai ales, dragostea cu care îl înconjurau mulţimile de credincioşi care se scurgeau din tot oraşul la biserica Sfântul Vasile. "Biserica a fost foarte umilită în acea perioadă, iar noi, slujitorii ei ortodocşi, n-am beneficiat de libertatea de a face cateheza religioasă. Toate celelalte culte au avut acest privilegiu, prevăzut chiar în statutul lor, potrivit credinţei fiecăruia; pe când noi trebuia să le concentrăm pe toate doar în cadrul slujbei de dimineaţa a Sfintei Liturghii. Şi n-aveai răgaz... După Sfânta Liturghie, era fie un parastas, fie un botez, fie o cununie, încât practic noi am fost lipsiţi de putinţa de a face acest învăţământ religios. Eu însă, trecând peste dispoziţiile autorităţilor, ţineam această cateheză duminica după-amiaza, când participa foarte multă lume. Şi atunci, în 1952, la 15 august, am fost ridicat şi, după două luni de şedere în penitenciar, am fost dus la Canal, la Valea Neagră”.
Ştia să asculte, dar mai ales să vorbească
Un pachet cu mâncare

"Mai bine de un an de zile nu am ştiut cine era. Am încercat să-l prind pe anonimul care se jertfea pentru noi, dar nu reuşeam. Aducea pachetul şi apoi se ascundea. Până într-o dimineaţă, când am văzut o bicicletă rezemată de gard. Am bănuit că e a lui şi am aşteptat să vină să o ia. Atunci l-am întrebat de ce face asta. Mi-a spus printre lacrimi că de când a fost arestat părintele, s-a legat în faţa lui Dumnezeu să ne aducă în fiecare dimineaţă o pâine şi ceva de mâncare. Şi s-a ţinut de cuvânt. În fiecare zi”.
Când credincioşii au aflat că părintele e în închisoare s-au pus în mişcare. Coşuri cu ouă, saci cu grâu şi porumb, căruţe cu cartofi, putineie cu brânză s-au revărsat asupra familiei oropsite. Un belşug de mărinimie! Iubirea pe care părintele o risipise cu atâta generozitate se reîntorcea acum însutit. "Nu numai că nu am dus lipsă de nimic, dar primeam atâtea, încât am ajuns să dau eu însămi de pomană altor familii care aveau bărbaţii închişi”.
Departe de toate acestea, părintele trudea în lagărul de la Valea Neagră, o colonie de muncă forţată, al cărei unic scop era acela de a zdrobi trupurile şi sufletele celor care nu consimţiseră la marşul spre viitorul "de aur” al comunismului. Nu era singurul preot închis.

Când iubirea zideşte o casă
"Era chiar de ziua prăznuirii Sfântului Dumitru. Ieşisem puţin la biserică, lăsând copiii acasă. Când m-am întors, ei erau în bucătărioară şi se învârteau miraţi în jurul unui străin îmbrăcat în haine ponosite. Era slab ca un ţâr şi cu o barbă mare, încâlcită. Am crezut că era un cerşetor. Abia când s-a întors către mine i-am recunoscut ochii arzători. Ochii nu i se schimbaseră deloc, dar copiii nu l-au mai recunoscut... Era numai piele şi os, îmbrăcat mai rău decât un cerşetor. Şi era şi bolnav, se îmbolnăvise de hepatită”.
Preoteasa îşi înăbuşă un suspin. Ochii i se umplu de lacrimi şi între noi se aşterne o tăcere. Drame ca ale părintelui vor fi fost mii în acei ani, dar în familia lui, suferinţa era îndulcită de dragostea lui Hristos. Când credincioşii săi au aflat că părintele fusese eliberat, au început să se scurgă către biserică. Erau aşa de bucuroşi că scăpase cu viaţă, încât s-au hotărât să-i ridice o casă. Au pus umărul şi în câteva luni i-au zidit-o. Au făcut-o chiar în curtea bisericii, să-l ştie apărat de cruce şi altar. Părintele şi-a continuat slujirea, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu îi era teamă. Se mistuia lăuntric pentru o singură ţintă - să propovăduiască oamenilor evanghelia. "Cuvântul este calea aceasta divină şi umană de a comunica, de a ne împărtăşi unul celuilalt taina noastră lăuntrică. În acest spirit am împărtăşit şi eu Cuvântul, Cuvântul-Creator”.

Treptat, vocea sa a răzbit din urbea prahoveană şi s-a făcut auzită şi în capitală. A devenit doctor în teologie, apoi conducătorul spiritual al viitorilor preoţi şi, în cele din urmă, dascăl universitar. De la parohia din Ploieşti s-a mutat, din 1975, la cea de pe strada Sfântul Silvestru, biserică de care îşi va lega numele definitiv. Aici se vor petrece câteva dintre întâlnirile care vor aduce sau înrădăcina pe calea bisericii unele dintre marile personalităţi ale culturii române de secol XX. Pentru ei, Părintele Galeriu era în acei ani o gură de aer proaspăt în peisajul unei biserici ce părea îngenuncheată. Era teologul racordat atât la teologia şi ştiinţa contemporană, cât şi la învăţătura Sfinţilor Părinţi. Figura sa, de duhovnic cu aură monahală şi de savant erudit, avea să câştige pentru Hristos suflete care nu ar fi putut să fie prinse de nici un alt "năvod” al Duhului.
"Vom muri şi vom fi liberi!”

Părintele aşteptase această schimbare. Anii în care predicase sub ameninţările Securităţii, cei în care ţinuse cateheze la Ploieşti sau la Bucureşti au reprezentat o formă de revoltă paşnică, singura la care poate consimţi un slujitor al Răstignitului. Şi revolta fără sânge rodise. Vocea aceea, maiestuoasă şi blândă, care te înfiora şi te mângâia totodată, care răsunase în biserică, dar şi la Canal, se putea acum revărsa în voie.
Părintele Galeriu a devenit omniprezent. Ţinea cursuri de teologie la trei facultăţi, era invitat la simpozioane ale oamenilor de cultură sau ale cercetătorilor din varii domenii, dădea interviuri la radio, televiziune sau ziare şi, în plus, îşi vedea conştiincios de slujirea la parohia Sfântul Silvestru. Un ucenic apropiat, care îl ajuta în fiecare duminică la altar, mi-a spus că într-o bună zi şi-a propus un mic experiment. S-a gândit să nu se aşeze decât atunci când o face şi părintele. Dânsul nu mai era tânăr, împlinise 71 de ani în noiembrie 1989, ucenicul, dimpotrivă, nu trecuse de 40. Slujbele au început la ora 8, apoi ceasurile s-au scurs încet. S-a sfârşit slujba Sfintei Liturghii, după care părintele a predicat. Îndelung. A urmat o cununie, apoi un botez. Trecuseră deja mai bine de 6 ore de când Părintele Galeriu se ruga în picioare. Era neobosit. Atunci ucenicul s-a aşezat, frânt, dar avva a continuat. Un nou botez, apoi câteva cununii şi, atunci când soarele trecea spre seară, după nouă ore de zdrobire a trupului şi înflăcărare a Duhului, s-a aşezat.
Portretul părintelui, aşezat în biserică

Pentru părintele, singurele clipe de răgaz erau între două conferinţe sau slujbe. Atunci, în maşină sau în tren, s-ar fi putut opri din iureşul zilnic, dar şi acolo avea grijă să ia cu el un tânăr care-L căuta pe Domnul sau un intelectual care era frământat de o întrebare fundamentală. Se risipea fără teamă şi fără cruţare. Cristian Galeriu îşi aminteşte că, adeseori, "înainte de a intra într-o conferinţă era complet epuizat. Acumula atâta oboseală încât observam că ne urmăreşte cu mare greutate atunci când discutam cu el. Dar, când începea să vorbească, se petrecea cu el un lucru aproape miraculos. Deodată se înviora, ridicându-se de cele mai multe ori în picioare, şi vorbea de parcă era dimineaţa, după un somn bun. La final, întotdeauna, indiferent dacă era frig sau cald în sală, cămaşa sa era udă. Întotdeauna. Când îl întrebam cum se simte îmi spunea că abia atunci când vorbeşte se odihneşte cu adevărat”. Şi întâmplări de felul acesta, care vădeau o revărsare năpraznică de har şi se constituiau în semne ale sfinţeniei, s-au înmulţit în ultimii ani de viaţă.
Vuietul Duhului

"Făcea aşa tot timpul. Era foarte milostiv. În ultimii ani din viaţă, obişnuiam să merg la copii. Ei stăteau la Ploieşti, iar vizitele mele ţineau câteva zile. De multe ori, când mă întorceam, nu mai găseam plapuma sau păturile. Îl întrebam pe părinte ce se întâmplase, iar el îmi răspundea că au venit la el oameni sărmani şi s-a gândit că noi avem tot ce ne trebuie, iar ei nu. Aşa că le dăduse tot ceea ce era pe pat...”
În acei ultimi ani l-am cunoscut şi eu. Era deja greu de har, cu o putere a rugăciunii cum nu întâlneai decât la călugării cei mai sporiţi. Mulţi credincioşi mărturiseau că binecuvântarea lui putea fi simţită pe creştet zile întregi. Ceva se întâmpla cu carnea de care se atingeau degetele lui noduroase, de răzeş voinic, deprins cu munca. Am trecut şi eu printr-o astfel de întâmplare. Cu o seară înainte, ne contrazisesem aprig pe o temă teologică. Eram tânăr şi trufaş. A doua zi, atunci când părintele obişnuia să binecuvânteze din uşa altarului toată lumea din biserică, nu am vrut să merg la el. Îmi simţeam inima prinsă ca într-o gheară de oţel, năclăită-n supărare şi obidă. La rugămintea unei prietene, m-am urnit totuşi. Greu şi cu mânie. Când m-a binecuvântat, s-a întâmplat... Un cui fierbinte s-a împlântat în mintea care nu dorea să ştie de iertare. Apoi, o pace adâncă şi bună mi s-a răspândit în inimă, covârşindu-mi sufletul. Primisem o iertare necerută, mă spălasem de o ciudă de care nu doream să mă lepăd. Am înţeles că părintele săvârşise în locul meu şi căinţa, şi iertarea, ca oarecând Domnul, pentru noi toţi. Era slujitorul Lui cu adevărat, preot deplin, deopotrivă jertfă şi jertfitor.

Şi totuşi, în cele din urmă şi cu totul neaşteptat, a murit. Un accident cerebral l-a prăbuşit. Şi-a revenit cu greu. Din altar, vocea i se auzea ca niciodată, stinsă, plăpândă, parcă de pe cealaltă parte a lumii. A mai trăit aşa aproape un an. Apoi i-a fost din nou rău. Era în anul 2003, chiar în postul Adormirii Maicii Domnului, pe care o preţuia nespus. În zilele acelea a avut un vis. Se făcea că este într-o grădină superbă şi acolo a întâlnit-o pe Prea Curata. Ea i-a spus doar atât - "Eşti binevenit!”. Vestea aceasta, că este aşteptat în împărăţiile luminii, l-a bucurat şi l-a întărit. Într-o dimineaţă, s-a trezit mai vioi decât de obicei. S-a uitat la soţia sa şi i-a spus: "Ce chip luminos ai!”. Au fost ultimele cuvinte pe care i le-a adresat. A intrat apoi în comă şi s-a stins două zile mai târziu, pe 10 august. La înmormântarea lui au venit mii de oameni, de la preşedinţi de stat şi până la ţiganii umili care veneau să-i ceară binecuvântare. Înainte de a fi aşezat în mormânt, deşi era senin, soarele s-a înconjurat de un cerc straniu, ca un curcubeu, vestind plecarea din lumea aceasta a unui uriaş al Duhului. De atunci, spun ucenicii, în pofida secetei, florile de pe mormântul său nu s-au veştejit niciodată.
"Părintele Galeriu, când vorbeşte, te conectează la Dumnezeu. În comparaţie cu el, ceilalţi preoţi nu predică, silabisesc... Eram odată cu nişte tineri, nu mai ştiu despre ce le vorbeam, şi unul sare şi îmi zice admirativ: «Domnule Ţuţea, vorbiţi de parcă aţi fi Părintele Galeriu!». Eu, care înclin să mă cred genial, eram gata să mă supăr... Pe urmă, gândindu-mă mai bine, m-am simţit onorat!”
PETRE ŢUŢEA

MIHAI ŞORA
Mii de oameni şi-au condus duhovnicul pe ultimul drum
"Pe lângă preot şi profesor, Părintele Galeriu a fost un om de rară şi aleasă omenie. A fost un om între oameni. Generos până la jertfă, altruist până la iertarea şi iubirea vrăjmaşilor, răbdător până la uitarea de sine, înţelept şi echilibrat în toate, Părintele Galeriu a fost şi a rămas un adevărat «Părinte» şi «duhovnic», dăltuind în sufletele studenţilor şi ale enoriaşilor săi adevărate caractere creştine... Nu ştim dacă se va mai naşte sau repeta curând un asemenea om şi preot ca Părintele Galeriu, căci, în persoana sa, Dumnezeu a aşezat din plin daruri şi virtuţi pe care le-a cultivat cu grijă şi stăruinţă. A fost un simbol al Bisericii Ortodoxe Române.”
VIRGIL CÂNDEA
preluare de pe www.formula-as.ro
MAMĂ, ASTĂZI NU-ȚI MAI CER..
Mamă, astăzi nu-ți mai cer,
Cum ceream eu mai demult,
Sănătate ca de fier
Ca să pot munci mai mult,
Nici să scap de-ai mei dușmani,
Nici să nu mai fiu bârfit
Nici râvnitul spor la bani,
Nici să fiu mai fericit,
Nici să fac, nici să repar,
Nici să stric, nici să zidesc..
Mamă, dă-mi un strop de har,
Asta-i tot ce îmi doresc!
Dă-mi să simt iubirea ta,
Să mă simt ca un copil
Fericit la mama sa,
Asta eu îți cer umil!
amin
de Preot Sorin Croitoru
joi, 8 august 2019
SĂ-I ARĂȚI MĂICUȚEI PREȚUIREA!
Dacă-n primii zori ai dimineții
Eu mă rog cu drag la Maica mea,
Cum să mă doboare-n timpul vieții
Vreo furtună, fie cât de rea?..
Dacă-n viața asta trecătoare
Voi păși mereu cu Ea în gând,
Voi putea să cad vreodată, oare,
Și să nu fiu ridicat curând?..
Cât de bine e s-o ai aproape
Pe Măicuța noastră-a tuturor,
Gata totdeauna să îi scape
Pe acei ce-o cheamă-n ajutor..
Cât de bine-ar fi să te primească
Printre ceilalți copii ai ei..
Însă mai întâi o să privească
Dacă tu ca Mamă chiar o vrei!..
Să-i arăți iubirea cuvenită,
Dacă vrei să-ți fie Mama ta:
Orice mamă trebuie iubită,
Și la fel se-ntâmplă și cu Ea..
Să-i arăți Măicuței prețuirea,
Pomenind-o des în rugăciuni;
Să-i respecți cu grijă prăznuirea,
Să-i postești, să-i faci închinăciuni..
Dacă vrei ca Ea să te iubească,
Să iubești și tu prezența sa:
Sfânta ei icoană să-și găsească
Totdeauna loc în casa ta!
Candela să ardă liniștită,
Amintind luminile cerești..
Casa o să-ți fie ocrotită,
Dacă tu pe Maica o cinstești!
Hai să ne rugăm de dimineață
La Preasfânta Maică-a lui Iisus
Și atunci o vom avea în viață
Mamă bună, Mama cea de sus!
amin
de Preot Sorin Croitoru
Voi păși mereu cu Ea în gând,
Voi putea să cad vreodată, oare,
Și să nu fiu ridicat curând?..
Cât de bine e s-o ai aproape
Pe Măicuța noastră-a tuturor,
Gata totdeauna să îi scape
Pe acei ce-o cheamă-n ajutor..
Cât de bine-ar fi să te primească
Printre ceilalți copii ai ei..
Însă mai întâi o să privească
Dacă tu ca Mamă chiar o vrei!..
Să-i arăți iubirea cuvenită,
Dacă vrei să-ți fie Mama ta:
Orice mamă trebuie iubită,
Și la fel se-ntâmplă și cu Ea..
Să-i arăți Măicuței prețuirea,
Pomenind-o des în rugăciuni;
Să-i respecți cu grijă prăznuirea,
Să-i postești, să-i faci închinăciuni..
Dacă vrei ca Ea să te iubească,
Să iubești și tu prezența sa:
Sfânta ei icoană să-și găsească
Totdeauna loc în casa ta!
Candela să ardă liniștită,
Amintind luminile cerești..
Casa o să-ți fie ocrotită,
Dacă tu pe Maica o cinstești!
Hai să ne rugăm de dimineață
La Preasfânta Maică-a lui Iisus
Și atunci o vom avea în viață
Mamă bună, Mama cea de sus!
amin
de Preot Sorin Croitoru
miercuri, 7 august 2019
MAICA DOMNULUI ȘI-A NOASTRĂ
Maica Domnului și-a noastră, câtă slavă-ar trebui
Să-ți aducem noi creștinii chiar din primii zori de zi?..
Câte rugăciuni să-ți spunem, plini de creștinesc avânt,
Câte flori să îți așternem, cinstind chipul tău cel sfânt?..
Două vieți în loc de una noi, Măicuță, de-am trăi,
Tot nu ne-ar ajunge vremea să putem a te cinsti,
Fiindcă tu ești începutul mântuirii tuturor,
Ușa Cerului prin care ne-a venit Mântuitor,
Căci din cărnurile-ți sfinte Dumnezeu Și-a plămădit
Pâinea Cea dumnezeiască, Trupul Său de Om smerit!
De la pieptu-ți feciorelnic S-a hrănit pe când creștea
Și cu lacrimile tale S-a udat pe când murea..
Dumnezeu te-a vrut de Mamă, iar tu L-ai dorit de Fiu,
După cum grăiesc profeții și evangheliștii scriu.
Ascultarea ta smerită și iubirea pentru El
Prefăcutu-te-au pe tine-n Mama lui Emanuel!
Maica Domnului și-a noastră, minunatele-ți puteri
Ne păzesc în timpul vieții de tot felul de dureri,
De necazuri și ispite, duhuri rele, oameni răi,
Toate ni le ții departe de rămânem fiii tăi!
Nu avem destulă minte ca să știm a-ți mulțumi,
Nici dulceață în cuvinte după cât ar trebui..
N-avem voci înălțătoare, precum cetele-ngerești,
Ca să ni se-audă-n ceruri imnele duhovnicești..
Cu puțina noastră minte, după cum putem și știm,
Cu smerenie în suflet, Mamă, noi te preacinstim:
Îți aprindem căndeluțe, la icoane-ți punem flori,
Ne rugăm în toată vremea și-ți cântăm în sărbători!
amin
Tot nu ne-ar ajunge vremea să putem a te cinsti,
Fiindcă tu ești începutul mântuirii tuturor,
Ușa Cerului prin care ne-a venit Mântuitor,
Căci din cărnurile-ți sfinte Dumnezeu Și-a plămădit
Pâinea Cea dumnezeiască, Trupul Său de Om smerit!
De la pieptu-ți feciorelnic S-a hrănit pe când creștea
Și cu lacrimile tale S-a udat pe când murea..
Dumnezeu te-a vrut de Mamă, iar tu L-ai dorit de Fiu,
După cum grăiesc profeții și evangheliștii scriu.
Ascultarea ta smerită și iubirea pentru El
Prefăcutu-te-au pe tine-n Mama lui Emanuel!
Maica Domnului și-a noastră, minunatele-ți puteri
Ne păzesc în timpul vieții de tot felul de dureri,
De necazuri și ispite, duhuri rele, oameni răi,
Toate ni le ții departe de rămânem fiii tăi!
Nu avem destulă minte ca să știm a-ți mulțumi,
Nici dulceață în cuvinte după cât ar trebui..
N-avem voci înălțătoare, precum cetele-ngerești,
Ca să ni se-audă-n ceruri imnele duhovnicești..
Cu puțina noastră minte, după cum putem și știm,
Cu smerenie în suflet, Mamă, noi te preacinstim:
Îți aprindem căndeluțe, la icoane-ți punem flori,
Ne rugăm în toată vremea și-ți cântăm în sărbători!
amin
de Preot Sorin Croitor
luni, 5 august 2019
duminică, 4 august 2019
RUGĂ CĂTRE MĂICUȚA DOMNULUI
Fecioară Preacurată, mai albă decât crinul,
Te chem în rugăciune, cum tot creștinul face:
Când vor veni necazul, durerile și chinul,
Să-mi întărești credința, să pot să rabd în pace,
Să nu-L întreb pe Domnul de ce mi le trimite,
De ce mă dă tristeții, ca-n gheare să m-apuce,
Căci e creștin acela ce lacrima-și înghite,
Cum a făcut și Dânsul când a murit pe Cruce..
În grelele ispite să nu mă lepăd, Mamă,
Căci nu-i frumos să credem atunci când este bine,
Iar când ne-apucă grija, sau tremurăm de teamă
Să lepădăm în grabă ideile creștine..
Să nu mă-nvingă frica, să nu o iau la goană,
Ca cei ce au făcut-o în epoci mai păgâne,
Să strig în gura mare, de s-o-ntâmpla prigoană:
"Eu sunt creștin de-a pururi, am fost și voi rămâne"!
În tine-mi pun nădejdea, Fecioară Preacurată,
În zilele acelea cu harul mă-ntărește
Precum făceai cu sfinții din vremea de-altădată,
Iar ei, privind spre ceruri, mureau mucenicește..
de Preot Sorin Croitoru
De ce mă dă tristeții, ca-n gheare să m-apuce,
Căci e creștin acela ce lacrima-și înghite,
Cum a făcut și Dânsul când a murit pe Cruce..
În grelele ispite să nu mă lepăd, Mamă,
Căci nu-i frumos să credem atunci când este bine,
Iar când ne-apucă grija, sau tremurăm de teamă
Să lepădăm în grabă ideile creștine..
Să nu mă-nvingă frica, să nu o iau la goană,
Ca cei ce au făcut-o în epoci mai păgâne,
Să strig în gura mare, de s-o-ntâmpla prigoană:
"Eu sunt creștin de-a pururi, am fost și voi rămâne"!
În tine-mi pun nădejdea, Fecioară Preacurată,
În zilele acelea cu harul mă-ntărește
Precum făceai cu sfinții din vremea de-altădată,
Iar ei, privind spre ceruri, mureau mucenicește..
de Preot Sorin Croitoru
sâmbătă, 3 august 2019
NU E NUME MAI FRUMOS!
Nu e nume mai frumos
Decât numele "MARIA"
Al Măicuței lui Hristos
Ce aduse bucuria
Pe pământul amărât,
De când primul om căzuse
În păcatul cel urât,
După cum în cărți se spuse..
Nu e nume mai curat,
Printre-atâtea nume sfinte,
Decât cel ce ni l-a dat
Al întregii lumi Părinte
Să-l chemăm în ajutor
Când suntem cuprinși de teamă,
De durere sau de dor,
Invocând cereasca Mamă..
Nu e nume pe pământ,
Să aducă alinare
Precum numele cel sfânt
Al Preasfintei Născătoare
A Preablândului Iisus
Care S-a jertfit pe Cruce
Și prin Jertfa ce-a adus,
Sus, la ceruri El ne duce..
Da, în viața de creștin,
Numai numele "Maria",
De-i rostit în taină, lin,
Răspândește bucuria,
Picură din ceruri blând
Pacea sfântă ca o rouă,
Azi și mâine și oricând,
Miere ni se face nouă!
amin
de Preot Sorin Croitoru
Printre-atâtea nume sfinte,
Decât cel ce ni l-a dat
Al întregii lumi Părinte
Să-l chemăm în ajutor
Când suntem cuprinși de teamă,
De durere sau de dor,
Invocând cereasca Mamă..
Nu e nume pe pământ,
Să aducă alinare
Precum numele cel sfânt
Al Preasfintei Născătoare
A Preablândului Iisus
Care S-a jertfit pe Cruce
Și prin Jertfa ce-a adus,
Sus, la ceruri El ne duce..
Da, în viața de creștin,
Numai numele "Maria",
De-i rostit în taină, lin,
Răspândește bucuria,
Picură din ceruri blând
Pacea sfântă ca o rouă,
Azi și mâine și oricând,
Miere ni se face nouă!
amin
de Preot Sorin Croitoru
vineri, 2 august 2019
Abonați-vă la:
Postări (Atom)