joi, 25 februarie 2016

Peste 27 de milioane de euro a cheltuit Biserica Ortodoxă Română în 2015 pentru susținerea activitățile social-filantropice - Raport oficial

În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcționează în prezent 766 de instituții și servicii sociale,dintre care: 150 cantine sociale și brutării, 52 instituții medicale și farmacii, 97 centre de zi pentru copii, 54 centre educaționale, 16 centre de zi pentru vârstnici, 50 centre rezidențiale pentru vârstnici, 25 centre comunitare, 37 centre de tip familial, 40 grădinițe sociale și after-school, 14 locuințe protejate, 78 centre de informare, consiliere și resurse, 2 instituții de învățământ pentru adulți, 16 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane), 9 campusuri de tabără și alte 126 de instituții sociale cu specific diferit. De asemenea, la nivelul eparhiilor( episcopii, arhiepiscopii, mitropolii) se află în derulare 489 de proiecte și programe sociale, dintre care 326 finanțate din fonduri proprii, 41 cu finanțare publică, 35 cu finanțare externă și 87 cu finanțare mixtă. În 2015, 31.498 de copii au beneficiat de asistență socială, 3.707 persoane cu dizabilități (deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), peste 21.010 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și cu grave probleme de sănătate, 23.934 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturaleși aproximativ 8 387 persoane din alte categorii sociale defavorizate.
În ansamblu, pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2015, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproape 123 milioane lei ( peste 27 de milioane de euro la cursul BNR de azi, 25 februarie), informează Basilica. Situația statistică prezentată și sumele cheltuite nu includ activitățile social-filantropice și educațional-culturale desfășurate permanent de parohiile și mănăstirile Patriarhiei Române din țară și străinătate. În 2014, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 87.365.322 de lei pentru ajutorarea sinistraților și a persoanelor nevoiașe. În 2013, suma a fost de 80.828.191 lei,

vineri, 19 februarie 2016

”Străduiti-vă să-l vedeţi în aproapele pe Hristos”

„Dacă omul trăieşte cu dorinţa de a-L avea în el pe Dumnezeu, atunci, oriunde s-ar afla, în Moscova, Sankt Petersburg, New York sau în pustie,(în România - n.n.) el nu va mai fi singur - socoteşte stareţul. Şi nu are importanţă cu ce se ocupă omul, dacă scrie, cântă, coase sau găteşte. Dacă toate acestea se vor face cu dragoste, acest lucru vă va mântui pe voi şi pe toţi cei din jurul vostru".Convorbirile părintelui Ioachim dezvăluie înaintea noastră un adevăr simplu: a împlini poruncile lui Dumnezeu nu este deloc greu. „Trăiţi cu bucurie!... Nu îi tineti pe ceilalţi la distantă! Străduiti-vă să-l vedeţi în aproapele pe Hristos... încercaţi să-l încălziţi pe aproapele vostru, chiar şi cu simpla voastră privire... Slujiţi tuturor şi nu căutaţi să vă slujească vouă cineva... împărtăşiţi-vă suferinţele unii altora. Aceasta este singura şansă dată nouă: să ne iubim unul pe altul în Dumnezeu, să îl iubim pe fiecare fără excepţie şi fără încetare, pentru că Dumnezeu nu vine la noi prin intermediul banilor sau al clădirilor şi al bisericilor frumoase, ci prin intermediul dragostei noastre".

duminică, 7 februarie 2016

Seara familiei

Joi, 11.02., de la ora 19.30 în bisericuță va avea loc un eveniment deosibit : ” Seara familiei ”. Vom purta discuții libere cu și despre familie. Seara cuprinde: rugăciune pentru familie, cântece religioase, vizionare de filmulețe pe această temă dar și agapă. Participă și tu cu întreaga familiei. Dacă vrei, noi te încurajăm să inviți și alte familii!