miercuri, 27 mai 2015

SÂMBĂTĂ, 30.05, - POMENIRE CELOR ADORMIȚI - MOȘII DE VARĂ - ORA 08.30, SFÂNTA LITURGHIE, ORA 09.30, PARASTASE

Înainte de Duminica Rusaliilor sunt "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice. Biserica Ortodoxa a consacrat sambata, ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate in chip special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne (a Infricosatei Judecati) si Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor). Ambele zile poarta in popor si denumirea de "Mosi" (cea dintai: "Mosii de iarna", cealalta "Mosii de vara"), pentru ca in ele facem pomenirea parintilor, mosilor si stramosilor nostri cei adormiti. In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau "Mosii de vara"), Biserica face din nou pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile inscrise in slujba zilei, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare. De ce facem pomenire mortilor? Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).
Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup. Parintele profesor Ene Braniste sustine ca Biserica Ortodoxa, consacrand aceasta sambata pomenirii generale a mortilor, n-a facut altceva decat sa crestineze stravechea sarbatoare pagana de vara, numita Parentalia, prin care romanii isi pomeneau si cinsteau pe mortii (parintii) lor (parentes, de unde Parentalia).

luni, 25 mai 2015

,,Vă scriu vouă, tinerilor,, I Ioan 2, 13

Tinerețea este timpul formării, perioada căutărilor, tatonărilor, vârsta iubirii și nu în ultimul rând vremea conturării personalității fiecăruia. De aceea, trebuie ca, fiecare dintre voi să caute și să creadă în ceea ce este cu adevărat frumos, peren, cu valoare și în ceea ce nu vă va dezamăgii. Așteptările voastre sunt mari. Știu că cei mai mulți dintre voi, ați avut atât reușite cât și eșecuri, ați întrebat iar răspunsurile primite nu v-au mulțumit pe deplin, ați vrut să fiți înțeleși, dar atât părinții, prietenii, colegii cât și școala dar și societatea, parcă nu va înțeles pe deplin. Ați avut momente în care ați vrut să abandonați, dar mereu era Ceva, o forță care vă făcea să credeți că va fi bine și așa mergeați mai departe. Nu au lipsit momentele de elan, în care simțeați că ,voi, TINERII, puteți să creați o lume mai bună. Și așa este, chiar puteți crea o lume mai bună, trebuie doar să credeți în voi și în Cel de la care vine ,, toată darea cea bună și tot darul cel desăvîrșit,, - atotputernicul Dumnezeu. Nu vă lăsți amăgiți de frumusețile trecătoare ale acestei lumi. Lumea în care trăim ne oferă himera totului și a suficienței, nu cădeți în această plasă. UN SINGUR LUCRU, NU OFERĂ LUMEA, ȘI ACESTA ESTE ESENȚIAL: PACEA INTERIOARĂ. Doar în Dumnezeu o găsești!
Mai știu ceva , vouă vă place să fiți liberi, și chiar vă îndem să trăiți liberi, însă libertatea este în Adevăr iar Adevărul este Hristos. ,, Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi,, Ioan 8, 32. Nu există libertate în afară de Dumnezeu. Pe acest Hristos, Îl găsiți în Biserica Sa. ,, Frați prieteni, iubiți Biserica, căci în ea sunt viața și apa voastră vie, ce curge din izvorul nesecat al Duhului Sfânt. Biserica este pacea, curățirea, sfințirea, vindecarea, puterea ajutorul și slava voastră; în ea găsiți cele mai sublime idealuri ale umanității. O , cât de bună este Biserica! Slavă Domnului ei, Celui ce revarsă peste ea darurile Sale nenumărate! Să credeți cu adevărat , nu prin cuvinte, ci prin fapte, în Biserica cea Sfântă, Sobornicească și Apostolească... ,, Sfântul Ioan de Kronstadt În Biserică curățiți-vă sufletele voastre prin Spovedanie : nu veți fi judecați, pedepsiți și alungați, ci acceptați, iubiți, încurajați și mângâiați. Biserica are nevoie de voi și voi de Biserică. Iubiți curat, căutați, întrebați, nu fiți superficiali, nu vă lăsați influiențați (de acele lucrui, fapte sau persoane care vă pot distruge idealurile ), îndrăzniți, cântați, rugați-vă, empatizați, de fiecare dată mergeți mai departe, fiți curajoși – generația voastră poate să nască o lume mai bună așa cu ne-o dorim cu toții. Și în final: , , ,,Bucură-te, omule, cât eşti tânăr şi inima ta să fie veselă în zilele tinereţii tale şi mergi în căile inimii tale şi după ce-ţi arată ochii tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, Dumnezeu te va aduce la judecata Sa ,, Ecclesiastul 11, 9 ( Prof. Cristina Gordan - articol pt. revista Școlii unde activează)