marți, 30 septembrie 2014

Duminică, 05.10.2014, ora 18.00, Taina Sfântului Maslu

Ne-am obișnuit ca în fiecare a doua duminică din lună să oficiem Sf. Maslu. Luna aceasta avem o mică modificare, în sensul că, vom săvârși Sf. Maslu în prima duminică din lună.

luni, 29 septembrie 2014

2375 de mulțumiri

Numărul reprezintă suma adunată la colecta organizată în parohia noastră, în cele două duminici, pentru tânărul bolnav de cancer colo-rectal. Mai precis, în cadrul colectei suma a fost de 2262 lei,iar 113 lei din „Cutia Milei” semestrul III al anului în curs, au fost donați, la propunerea Consiliului Parohial, tot cazului amintit. Astfel suma totală a fost de 1825. Ne bucurăm de dărnicia voastră și rugăm pe Bunul și Milostivul Dumnezeu să vă dăruiască multă sănătate și credință statornică, lucrătoare prin iubirea aproapelui.

duminică, 28 septembrie 2014

La mulți ani, Mina!

În ultima duminică a lunii septembrie, am avut un nou sărbătorit la Bisericuța noastră. Este vorba de o fetiță, Mina, care a împlinit 4 ani. După ce, cei prezenți i-au cântat „ Un suflet bun să ai” și „La mulți ani”, copiii și nu numai s-au putut bucura de tort și suc, oferit cu toată dragostea de către sărbătorita noastră. Să crești mare și cuminte.

vineri, 26 septembrie 2014

Parohia văzută de sus.

Mulțumim părintelui Iuliu Gorea, de la Parohia Lita, pentru pozele făcute cu ajutorul unei drone.

Dumnezeu ne-a iubit cel dintâi! I Ioan IV, 12-19

12. Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată, dar de ne iubim unul pe altul, Dumnezeu rămâne intru noi și dragostea Lui în noi este desăvârșita. 13. Din aceasta cunoaștem ca rămânem în El și El intru noi, fiindcă ne-a dat din Duhul Său. 14. Și noi am văzut și mărturisim că Tatăl a trimis pe Fiul, Mântuitor al lumii. 15. Cine mărturisește ca Iisus este fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu rămâne intru el și el în Dumnezeu. 16. Și noi am cunoscut și am crezut iubirea, pe care Dumnezeu o are către noi. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne intru el. 17. Intru aceasta a fost desăvârșita iubirea Lui fata de noi, ca sa avem îndrăznire în ziua judecății, fiindcă precum este Acela, asa suntem și noi, în lumea aceasta. 18. În iubire nu este frica, ci iubirea desăvârșita alunga frica, pentru ca frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desăvârșit în iubire. 19. Noi iubim pe Dumnezeu, fiindcă El ne-a iubit cel dintâi.

luni, 22 septembrie 2014

La mulți ani, Sebastian!

Copiii prezenți , ieri, la Sfânta Liturghie s-au bucurat de o nouă zi de naștere. De data aceasta Sebi, a fost sărbătoritul, a împlinit 3 anișori. Pe lângă tort și suc, copiii au fost încântați să primească și câte un tub cu soluție pentru făcut balonașe. Să crești mare și sănătos!

duminică, 21 septembrie 2014

Lepădarea de sine

Lepădarea de sine , în principiu, reprezintă lepădarea voii proprii, pentru a primi voia lui Dumnezeu. Această definiție ne mulțumește și nu prea. Propun să vedem în mod practic și concret, cum în viața de zi cu zi, putem să ne lepădăm de noi, în favoarea celor din jur, astfel slujind pe aproapele slujim de fapt pe Mântuitorul. Lepădarea de sine și crucea căsătoriei (luată ca exemplu):soțul/soția care se străduiește să-i fie pe plac soției/soțului, nu practică o lepădare de sine? soțul/soția care se îngrijește de soție/soț la „ceea ce este bun spre zidire”, nu este tot o lepădare de sine? Părinții care aduc pe lume copii și renunță la confortul și egoismul personal, se trezesc noaptea la legănat, la schimbat; aleargă atunci când este cazul la medic, se îngrijesc pe cât posibil să nu le lipsească nimic, îi duc la biserică și au grijă de ei ne mai putând să se concentreze la Sfintele Slujbe, dar având conștiința că ducându-i și crescându-i în dragoste de Dumnezeu și Biserică rodul va fi înmiit, nu este tot o lepădare de sine? O soție agresată verbal și fizic, dar care dorește întoarcerea soțului ei, nu este un exemplu de lepădare de sine? Toate acestea duse cu mulțumire și cu bucurie înseamnă „ lepădarea de sine” și implicit asumare lor, în termeni duhovnicești „ luarea crucii” și urmare Domnului nostru. După cum vedem, cele două noțiuni „ lepădarea de sine” și „luarea crucii” - le practicăm de multe ori, fără însă să le știm defini. Cu alte cuvinte Hristos ne cheamă la ceva accesibil nouă. Mare răsplată ne aduce crucea : pe Hristos Însuși și părtășia cu El; lepădarea de sine - trăirea prin puterea lui Hristos.

vineri, 19 septembrie 2014

Împreună putem alina suferința!

Duminică, 21.09. și 28.09 2014, la finalul Sfintei Liturghii, organizăm o colectă, în vederea strângerii de bani pentru o operație de cancer la colon grad III, pentru un tânăr tată, din Parohia noastră. Operația costă între 3-5 mii euro în funcție de complexitate, în momentul realizării ei. . SĂ FIM ALĂTURI DE ACEASTĂ TÂNĂRĂ FAMILIE!!!

marți, 16 septembrie 2014

Să ne rugăm pentru Preasfințitul nostru Episcop, Vasile - este grav bolnav!

A slujit de două ori, într-un singur an , în Parohia noastră; cunoscut pentru bunătatea sa, chip desăvârșit al smereniei, rugător pentru cler și popor, misionar cu timp și fără timp, în sănătate și boală, Preasfințitul nostru, părintele Episcop, Vasile, este în gravă suferință. SĂ NE RUGĂM PENTRU PĂRINTELE NOSTRU, EPISCOPUL, VASILE!!!!

luni, 15 septembrie 2014

Emoția începutului

Cu voia voastră, voi fi azi subiectiv, deoarece sunt și tatăl unui băiețel care azi, a făcut cunoștință pentru prima dată cu școala. Încă de aseară am pregătit cu grijă ceea ce credea că avem nevoie în prima zi, ba chiar mai mult. Dimineață înainte de a sunat ceasul eram deja treji și nerăbdători să pornim spre școala. Nu ne-am prea înțeles la garderobă, dar în final am ajuns la un consens. Intrăm nerăbdători în curtea școlii, căutăm învățătoarea , care ne întâmpină cu un zâmbet larg, încât Matei îi cere voie să o pupe. Cred că l-a cucerit! E drept, o știa pe doamna încă din grădiniță, dar de azi e doamna lui învățătoare, atunci era mama colegei lui de grădi. După rugăciune și discursurile oficialilor,cu emoție și curiozitate am mers să ne găsim sala de clasă și ne-am așezat în băncuțe. Suntem 30 în clasă, mulți, dar Floreștiul este în plină expansiune demografică, deci se înțelege.
Foarte cuminți am ascultat-o pe doamna învățătoare, am primit orarul dar și mere , creion și bomboane. Am plecat cu gândul că mâine la ora 07.55 vom fi din nou la „muncă”. Ca părinte, vă mărturisesc că am avut mai multe emoții acum pentru băiețel, decât atunci când am mers eu însumi la școală. Dragii copii: vă doresc ca în noul an școlar să aveți rezultate foarte bune, să creșteți în dragoste față de Dumnezeu și Țara noastră, fiți ascultători față de părinți și față de învățători(profesori, educatori)! Distinse cadre didactice: fiți devotați misiuni la care sunteți chemați, modelând frumos și cu răbdare, toți elevii încredințați. Cinstiți părinți: implicați-vă activ în educarea copiilor voștri. Bunul Dumnezeu să dăruiască multă înțelepciune tuturor!!!

Un mic dar, într-o zi deosebită!

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sau „Ziua Cruci” este ținut cu sfințenie în Filia Cătălina, Parohia Sărata, Protopopiatul Dej. Locuitorii acestor sate sunt din ce în ce mai puțini, iar locurile de muncă aproape inexistente. Prin bunăvoința și dărnicia, a trei familii din Parohia noastră, câțiva copii de aici,au primit, în prag de an școlar rechizite: penar, stilouri, creioane grafice, creioane colorate, caiete (tip I, tip II, matematică, română, biologie) vocabulare etc; iar cei mici jucării. Astfel că bucuria duhovnicească a fost întregită cu acest, mic, dar al nostru, în cea mai specială zi al comunității.

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Ștefan

Ștefan a primit , azi , haina cea nouă a Sfântului Botez. Binecuvintează, Doamne , viața sa!

Andrei - Claudiu

Un alt membru, botezat, se alătură comunității noastre, este vorba de Andrei Claudiu Doamne îndreaptă pașii lui , toată viața sa , spre Tine

vineri, 12 septembrie 2014

Aspecte din pelerinaj

Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” amplasat pe locul numit de localnici „Râpa robilor” - Aiud. Mănăstirea Râmeți: cadrul natural,Biserica veche, Biserica nouă,detalii de sculptură de la ușile secundare ale Bisericii noi. Cetatea Alba-Iulia cu cele două Catedrale: Ortodoxă și Romano-Catolică; schimbarea gărzii Mănăstirea Prislop și mormântul părintelui Arsenie Boca. Mănăstirea Dumbrava - numită și „ Satul lui Dumnezeu”